Mastitis i Parforholdet
”Ikke i aften skat – jeg skal tidligt op i morgen.”
”Ikke i aften skat – jeg har hovedpine…”
Er det sætninger, som du genkender? Jeg tror, at vi alle har hørt dem på et eller andet tidspunkt i vores liv. Måske ikke lige præcis de ord, men noget i den retning. En afvisning af os selv, som menneske. Et fravalg af det, som vi ønsker at tilbyde.
Men kan køerne sige det samme?
Forstil dig en morgen i stalden. Du er i færd med at samle køerne sammen til malkning og pludselig står 5071 foran dig og siger: “Selvom mælken render ud af patterne på mig, tror jeg, at jeg springer malkning over i dag. Det har du ikke noget imod vel?”
For det første, hvis køer kunne tale ville vi falde bagover af skræk! Men for det andet, så ved vi, hvilke konsekvenser det har, for yversundheden, hvis ikke koen bliver malket. Mastitis og coli-bakterier finder vej op igennem den åbne pattespids og slår rod i det varme miljø. Det fører til et svækket immunforsvar, penicillin-behandling og i sidste ende tabt indtjening. Derfor er det essentielt, at køerne bliver malket med jævne mellemrum, netop for at undgå sygdomme og fremme sundheden.
Men har du nogensinde tænkt over, hvad manglende intimitet og sex fører med sig af parforholdssygdomme?
Tilbagetrækning, nedvurderinger, skænderier og diskussioner vil overskygge alle positive tiltag. Pludselig er der bagtanker bag enhver berøring og kompliment. Selv de nye blomster i vasen på spisebordet føles, som en løgner. En løgn om at vi ikke søger ”den slags” bekræftelse.
Et parforholdsfundament trives bedst, hvis intimiteten opretholdes – uden bagtanker!
Ligesom køerne, der velvilligt skal lade sig malke uden at skabe sig, fordi dét kan betale sig for dem i sidste ende for at undgå mastitis og andre yversygdomme. I forbindelse med malkning bliver der nemlig frigjort oxytocin i kroppen, når mælken forlader det spændte yver.
Sådan reagerer menneskers kroppe faktisk også. Et knus på mere end 30 sekunder frigiver samme hormonstof – oxytocin – som er med til at skabe velvære og samhørighed.
Men hvordan får vi startet op?
Lad os se lidt på 1. kalvskoen i den her forbindelse. De første par gange hun skal malkes, er hendes krop fuld af stresshormonet kortisol, fordi ALT er nyt. Vi mennesker har samme stresshormon – vi minder åbenbart mere om køer end vi lige gik og troede – MEN! Når stresshormonet tager over, dæmpes oxytocin-, endorfin- og dopamin-mængden i kroppen. Vi bliver trætte, oplever humørsvingninger og har måske endda følelsen af, at vi er ”ude af kroppen”.
Tænk nu over, hvad du typisk gør ved en 1. kalvsko, når hun skal lægge mælken ned for første gang. Du taler beroligende, stryger hendes hårlag med fast, men blød hånd for at lindre hendes stress. Du er nærværende. Du er fokuseret, fordi du ved, hvad som kan ske, hvis ikke hun lægger mælken ned. Blå patter som kan resultere i pattebid, et overspændt yver, som er mere udsat for skader og en nedgang i mælkeydelsen.
Nu, hvor vi har konstateret, at vi minder mere om køer end vi troede – kunne tiltagene ovenfor måske også virke på dig selv, hvis du føler dig stresset og måske også din partner? Parforholdssygdomme kan forebygges – uden – at opfinde den dybe tallerken. Bare dét at være nærværende, at tale beroligende, udvise omsorg og røre ved hinanden vil lindre mange sygdomme i opløbet. For ligesom 1. kalvskoen, der kan opleve følgerne af manglende mælkenedlægning, kan dit parforhold også.
Har du læst om de 5 kærlighedssprog? De kan faktisk også være en hjælp i forhold til ikke at udvikle mastitis i din par-relation. Nå ikke? Du finder blog indlægget her.
Kh Simone
Sexolog
Studerende Parterapeut
Landmand med speciale i kvæg
LivetsOmveje.dk
One Comment